Zomerse WOK-wedstrijd

Blauwe lucht, bloedheet op het land, heerlijke temperatuur op het water. Bij een lichte noordwestenwind melden zich drie boten in Trintelhaven voor de wedstrijd: Thriller, Triple Blue en Fuchur. Voor de barbecue komt de Equinox daar nog bij.

Jan-Willem van Crevel

 

Race 1

Ruimewindse start met duidelijk twee meningen over de gunstige kant van de startlijn. Jaap (Triple Blue) heldhaftig single handed met screacher. Fetske aan het Thriller-roer, naar eigen zeggen soms naar Arno luisterend die rondrende voor alle zeilen. Voor de Fuchur, three handed en met kniebeschermers, was het wat krap met de grote Code 0. Thriller liep mooi en was als eerste bij de gijpboei naar het volgende ruime rak. Thriller ging ook als eerste het kruisrak in, langs de dijk Lelystad-Enkhuizen. Triple Blue lag niet ver achter de Fuchur in derde positie. In het kruisrak hadden we lokale windshifts tot twintig graden waardoor de relatieve posities steeds wisselden en het spannend was tot de finish. Thriller ging als eerste over de lijn, Fuchur was tweede en Triple Blue derde.

Race 2

Het begon met Thriller en Fuchur stoeiend om de eerste plek bij de lage startboei, lastig, die timing in een ruimewindse start. Thriller was als eerste weg met Fuchur strak erachter. Triple Blue zat aan de andere kant van de lijn in vrije wind. Ook hier weer windshifts in het kruisrak terug, met de Thriller en Fuchur oplettend met elkaar meeklappend en onophoudelijk turen naar elkaars hoogte en snelheid als feedback voor trimaanpassingen. Hoe vaak hebben die twee boten dat spelletje al gespeeld? Blijft leuk (vinden zij).

Barbecue

Terug in de haven lagen Edith en Renzo daar inmiddels met de Equinox, die ieder seizoen mooier wordt; nu met een prachtige vaste buiskap. Dankzij het hout dat Klaas traditiegetrouw gebracht had was er een kampvuur en de traditionele barbecue waarbij voor beginners ruimschoots coaching voorhanden was. Hoe het afliep weet uw verslaggever niet, want die benutte de mooie avondwind om nog terug te varen naar Den Oever.