Van het bestuur

Ons evenementenseizoen is mooi op weg. Met Hemelvaart een meerdaagse tocht inclusief wat wedstrijdjes in Zeeland. Ook met Hemelvaart een meerdaagse tocht vanuit Lauwersoog. En tot slot met Pinksteren een tocht op het Westelijk Wad. Voor een deel van de leden is dit ‘met soortgenoten opvaren en op dezelfde plek stoppen’ een waardevol aspect van ons verenigingsleven. Gezellig, avontuurlijk of leerzaam; vermoedelijk een mix voor de meesten. En het is fijn dat er altijd weer vrijwilligers zijn die dit willen organiseren.

Net als vorig jaar kampen de WOK-wedstrijdjes op het IJsselmeer dit seizoen tot nu toe met een magere opkomst. Tijd om dat concept te evalueren en misschien aan te passen aan de huidige wensen van de huidige booteigenaren met belangstelling voor informele wedstrijdjes.

Over wedstrijdzeilen gesproken. Recent las ik het artikel van Nikki Henderson ‘Why every serious sailor should go racing’. Ik onderschrijf het volmondig. Dankzij de informele clubwedstrijdjes in CTC-verband leren we onze multihulls beter kennen en varen. Het directe vergelijk met anderen, het uitvoeren van manoeuvres op een niet-zelfgekozen plek en het soms toch iets buiten je comfortzone gaan, maakt je beter in manoeuvres, zeiltrim, stuurtechniek, windtactiek, enzovoort. Soms bedenk je mogelijke verbeteringen aan de zeilvoering en -bediening van je boot. Allemaal zaken die ook je plezier en veiligheid bij toeren dienen. En als je wat koudwatervrees hebt, er zijn genoeg mentoren en coaches binnen de vereniging die graag een keertje meevaren.

Nog even en dan treffen we elkaar bij het jubileum in Den Helder, hopelijk in groten getale. Tot die tijd wensen we jullie behouden vaart en mooie vakantietochten.

Namens het bestuur, Jan-Willem van Crevel