Skotti barbecue test
Een paar maanden geleden kreeg de CTC-redactie een Skotti gasgrill aangeboden voor een review in ons magazine. Deze leuke opdracht lieten we graag uitvoeren door onze enthousiaste barbecuërs Renzo en Edith. Ze trokken eropuit en schreven een eerlijk en heerlijk testverslag.
Renzo van der Plas en Edith Langens
Het testen van de Skotti barbecue past prima onder de ‘BOK-paraplu’. De BBQ Organisatie Kajuitzeilmultihulls, ook wel BOK genaamd, is een ‘los’ verband van zeilers die af en toe een barbecue willen houden op een eiland, haven of vluchthaven. De nadruk bij de barbecue ligt op het delen van het enthousiasme voor zeilen in kajuitmultihulls en lekker eten.
Net zoals bij de WOK (Wedstrijd Organisatie Kajuitmultihulls) was het voor de BOK ook lastig om iedereen in hetzelfde weekeinde bij elkaar te krijgen, maar verspreid over een BOK- en WOK-weekeinde hebben we toch de Skotti met een redelijke groep zeilers kunnen delen en testen.
Het concept
De Skotti is een bouwpakket van lasergesneden RVS platen met een kleine zetting, hierdoor kan hij heel plat worden opgeborgen. Hij bestaat uit verschillende componenten: een basisbarbecue bestaande uit onderstel, gasbrander, buis en gasslang en een deksel met multifunctionele bamboe spatel om zowel de deksel als de gerechten mee te beroeren.
Beide onderdelen zitten in een platte, met klittenband gesloten, tas van zeildoek die je helemaal kan openvouwen om de losse onderdelen schoon of vies in te vervoeren. Zelfs de tas kan je in de vaatwasser zetten.
Uitpakken
We ontvingen een grote doos met daarin een paar doosjes waar het hele bouwpakket in zat. Een platte doos voor de Skotti-gril, een iets kleinere platte doos voor de Skotti-deksel en een kleiner doosje met de gasfles apart verpakt.
Mijn eerste reactie met een bouwpakket is om alles gelijk in elkaar te passen. Er zitten leuke details in de lasergesneden platen zodat in principe het hele concept Poka-Yoke is, het kan maar op één manier in elkaar. Uiteindelijk blijkt het geen puzzel te zijn, maar moet je beginnen met de platen met een uitgesneden driehoekje. Deze hoekjes bij elkaar schuiven en dan valt alles bijna vanzelf in elkaar. Als techneut vind ik dit echt een heel leuk concept. Als je minder tijd hebt, kun je beter eerst de gebruiksaanwijzing lezen, dan heb je hem zo in elkaar gezet.
In eerste instantie dachten we dat de brander, buis en slang niet in het pakket zaten, maar deze zitten in een holte in de tas, zo klein dat ik hem over het hoofd heb gezien… (staat ook vermeld in de gebruiksaanwijzing.)
Eerste test
De barbecue werkt op gas, hij kan ook op kolen gebrand worden maar dat hebben we niet getest.
Het was een prachtig weekeinde met een beetje oostenwind, perfect om op het Ketelmeer bij het strandje van Schokkerhaven voor anker te gaan. De Skotti en koelbox in de bijboot en zo naar het strand waar de bemanning van de Challenger al klaar stond met beachcat en camper.
Het klaarzetten van de Skotti was zo gebeurd. Voordeel is dat hij met gas snel warm is. We hebben de hele avond en op de Cobb en op de Skotti gebakken ter vergelijking.
Zoals je kan zien op de foto’s hadden we spiezen meegenomen, die zouden in een spleet van de deksel passen. Dat is een heel leuk idee maar als je de deksel al helemaal in elkaar hebt gezet, is het vrij onhandig om dan de bovenplaat er weer uit te halen. De spiezen hebben we dus niet geprobeerd.
In plaats van een dekselhouder, die je bij de Cobb kan gebruiken, zitten er op de hoek van de deksel van de Skotti twee kleine lasersneden waarmee je de deksel open kan zetten op de barbecue. Dit is erg handig. Op de foto zie je een vergelijking met de Cobb, de deksel staat wat open en op de deksel is de bamboe barbecuetang te zien.
WOK-weekend
Na de BOK was het tijd voor een WOK. Weer een prachtig weekeinde, kampvuurhout gebracht door Klaas, drie boten voor de wedstrijd en de Equinox voor de BBQ.
Het eten van de barbecue was zo lekker dat we amper foto’s van het eten op de Skotti hebben kunnen maken, maar we hadden bavette, zalm met gorgonzola, aubergine met paprika en geitenkaas en lemongrass chicken, met als afsluiter de klassieke banaan met chocolade en een drupje Caraïbische rum.
Oordeel
De Skotti is makkelijk mee te nemen, vergelijkbaar van gewicht met de Cobb. De Skotti is snel warm omdat het een barbecue op gas is. Nadeel van de gasinstallatie is dat er geen temperatuurbeveiliging op zit. Bij foutief gebruik (het bijvullen van de druipbak met water tijdens bedrijf) kan de gasvlam uitgaan zonder dat je dat direct door hebt. Door het plat houden van de Skotti voor transport is er waarschijnlijk gekozen voor een niet zo diepe druipbak zodat deze bij een wat langere barbecuetijd leeg raakt. (Scheef staan helpt hier ook niet bij…)
De multifunctionele bamboe tang en handvat is even wennen omdat je de tang nodig hebt voor het optillen van de deksel. Maar als je gewend bent aan het schuin omhoog zetten van de deksel in de schuine sleuven kan je het handvat weer als tang gebruiken. Nadeel is wel dat de deksel vies wordt door marinade aan de tang.
De temperatuur is goed te regelen. Dit kan veel minder goed met de Cobb. Even heel heet om de paprika te branden, daarna iets kouder voor de aubergine: geen probleem voor de Skotti.
Na gebruik zit je wel met een bouwpakket dat je eerst moet laten afkoelen en daarna vies moet demonteren en inpakken. Het voordeel dat het zo de vaatwasser in kan, blijkt ook een nadeel als je geen vaatwasser hebt (bijvoorbeeld aan boord).
Het schoonmaken is in principe makkelijk, allemaal vlakke platen, maar het zijn er wel veel als je ze allemaal met een schuursponsje moet schoonmaken. Daarnaast zijn de leuke en technische details erg gemeen voor het schuursponsje…
Al met al een prima barbecue, waarmee we heerlijke gerechten hebben gemaakt. Maar ik zou hem niet achter het anker liggend op de kuiptafel durven gebruiken. Het blijft dus een landrot.
Winactie
De Skotti is te koop op: www.skottigrill.eu maar we mogen er ook een weggeven! Stuur uiterlijk 31 augustus een e-mail naar winactie@ctcnederland.nl en vertel waarom jij hem graag wil winnen.