Redactioneel

Vanuit de kuip

In de afgelopen dagen zeilden we van Ile de Brehat terug naar het noorden, via de Déroute langs Diélette naar Cherbourg. Noodgedwongen onder de Franse kust want met ons jonge hondje is een bezoek aan de Kanaaleilanden uitgesloten. Ondoorgrondelijke regels verhinderen de immigratie van de trouwe viervoeter. Zelfs voor Engelsen is terugkeer uit een buurland met de eigen hond onmogelijk zonder allerlei ingewikkelde toetsers en bellen. ‘Totally bonkers’ zeggen ze zelf. Onhandig dus, maar de Bretonse kust blijkt méér dan een waardig alternatief, het is er van een betoverende schoonheid.

Het Engels Kanaal trekt meer multihullzeilers. We volgden de reis van Ernst Steinraht op zijn Hunky Dory, in een paar grote stukken solo naar de Scillies, Ouessent en Brest. Daar kwam een vriendin aan boord. Gisteren in Cherbourg zaten we bij elkaar in onze kajuit en vertelde hij hoe heerlijk de boot zeilt na het aanbrengen van twee nieuwe kielen onder de beide drijvers. Hij krijgt er niet genoeg van. De volgende dag vertrok hij weer, in één ruk naar huis… Ernst bouwt en zeilt en laat daarmee in essentie zien waar het in de CTC ooit om begonnen was.

Dit jaar bestaan we 55 jaar en dat vieren we groots tijdens het jubileum in Den Helder. Dat wordt een geweldig feest. En ongetwijfeld ook een kans om geïnteresseerden van buiten enthousiast te maken voor onze schepen. In Nederland lopen we eindelijk een beetje de achterstand in maar het gaat traag. Het contrast met Frankrijk is groot, daar wordt de multihull als de overtreffende trap van zeilen gezien. Zo’n evenement is bij uitstek de gelegenheid om daar ook in Nederland wat aan bij te dragen. Komt allen! En neem zeilvrienden mee. 🙂

In dit digitale nummer tal van fijne zeilverhalen. Met veel beeld en filmpjes. De nieuwsrubriek ontbreekt voor het eerst sinds jaren, de redacteur is op vakantie en laat het afweten, u zult het met een reisverslag van zijn hand moeten doen. Maar er is veel ander moois. Een hoogtepunt qua leesgenot is de formidabele test van de Skotti, een barbecue voor aan boord. Techneut en barbecuedeskundigen Renzo en Edith halen alles uit de kast om het product in de praktijk aan de tand te voelen. Verder leuke reisverhalen, zoals van Peter Le Belle in Griekenland. Avontuur is overal! En uiteraard verslagen van activiteiten in clubverband, het gezellige Waddenweekend, de eerste wedstrijden van het seizoen, de Zeeland Multihull Meeting.

Ter afsluiting een oproep. Deel het digitale nummer naar hartelust met vrienden en relaties. Samen kunnen we meer publiciteit genereren voor het jubileum.

Mede namens Ariella Bijl die deze productie weer voortreffelijk tot een goed einde heeft gebracht. Heel graag tot het laatste weekend van augustus in Den Helder!

Maarten Bakker

Redactie CTC Magazine Ariëlla Bijl, 036 – 538 42 25 Weteringkade 6, 1358AH Almere, Maarten Bakker, 06 – 53 70 52 41 | Kopij is altijd welkom! | Uitgave nummer 280 – juli 2023 | Verschijnt viermaal per jaar | Het copyright van de inhoud van het CTC-Nieuws blijft bij de CTC. Met bronvermelding is, na verkregen toestemming van de schrijver van een artikel, overname toegestaan. | Ledenadministratie Ellenoor Brenninkmeijer, 06 – 10 91 03 45, secretaris@ctcnederland.nl | Internationale contacten Nico Boon, 050 – 57 78 505 | Ereleden Nico Boon, Leon Bart, Simon Rhebergen, Frits du Bois | Bestuur Voorzitter: Jan-Willem van Crevel, 030 – 23 69 652, voorzitter@ctcnederland.nl Algemeen secretaris: Ellenoor Brenninkmeijer, 06 – 10 91 03 45, secretaris@ctcnederland.nl Penningmeester: Ellen Jagtenberg, 06 – 29 07 38 20, penningmeester@ctcnederland.nl | Regionale activiteiten Noord: Steve Ellis, 06 – 21 23 02 11 en Ronald Mors, 0515 – 53 28 81, regionoord@ctcnederland.nl Midden: Eric Mullink, 06 – 29 51 09 22, regiomidden@ctcnederland.nl Zuid: Paul Hofman, 06 – 53 35 28 09, regiozuid@ctcnederland.nl | Alle contactinformatie vindt u op deze pagina.

© Ariella Bijl voor CTC Nederland