Redactioneel

Schietgebedjes

Deze keer komt het redactioneel commentaar vanuit de kuip, de boot ligt in Poole Quay Marina, een van de ‘jewels’ aan de zuidkust van Engeland. Op de achtergrond krijsen de meeuwen maar digitaal zijn we met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor deze zomereditie, inmiddels traditie. Waar we ook zijn, we kunnen het lezen. Ook de leden die nu onderweg zijn naar het IMM in Bremen. Een flink gezelschap en dat is mooi!

Het is een heerlijk divers nummer met artikelen die tal van onderwerpen bestrijken. Uiteraard de eerste (actuele) berichten van de zomerreizen dit jaar, waaronder enige overpeinzingen van Roos Cox vergezeld van mooi beeld van Gary Mulder. De zoektocht naar afgelegen gebieden brengt ook ongemakken met zich mee. De balans vinden is de uitdaging. En van ondergetekende een impressie van een zeiltocht naar het unieke multihullmekka in Millbrook Creek, Cornwall.

In de 50 Mijls speelden Playstation, Thriller en Fuchur als altijd een spannend spel in de voorhoede van het veld. Jan Willem van Crevel schreef erover en wijdt ook enkele mooie woorden aan de illustere zeilloopbaan van Klaas Parrel. Met zijn laatste deelname aan dit veld nam Klaas afscheid van het serieuze wedstrijdzeilen. Hopelijk zullen we deze bijzondere grootmeester in het metier nog vaak bij onze evenementen zien.

Ook in het zuiden kwam een mooi gezelschap bij elkaar in de Zeeland Multihull Meeting. In het leuke verslag van Greet van Houdt lezen we over de wedstrijdjes, de gezamenlijke klussen aan boord en de gezelligheid in de haven. Zou toch wel erg aardig zijn om daar eens met wat meer schepen uit het noorden aan te schuiven!

Van meer technische aard maar daarom beslist interessant is het verhaal van Maarten Wiersma over zijn motorcat. Twee jaar geleden vond hij de robuuste werkboot die je in Engelse havens veel tegenkomt als vissersboot of surveyor. Fijne comfortabele zeeboten. Hij nam haar flink onder handen, eerst het exterieur en nu de techniek en de leefbaarheid aan boord. Hij schreef een fijn artikel, boordevol handige informatie en goed gedocumenteerd met veel foto’s.

Van een heel ander chapiter is de bijdrage van Bert Kuijpers. Zijn column over de geschiedenis van de Zeekat verscheen eerder in Nauticlink. De robuuste open cat die in de jaren zestig het levenslicht zag in Katwijk en waarvan er twintig zijn gebouwd was een icoon van het Nederlandse strandcatzeilen, er zijn er nog tien in de vaart. Een mooi verhaal, met dank aan Bert voor het ter beschikking stellen. En we mogen nog een column introduceren, van de hand van Bart Buwalda over zijn liefde voor de Hirondelle. Verrukkelijk compact en handzaam blijkt het scheepje een eindeloze bron van mijmeringen en plezier.

Tot slot staat er een link in deze editie naar een heel aardige reportage van TV Oost over Henk de Velde en zijn passie voor het zeilen en de zee, zijn leven. Henk gaat door een buitengewoon moeilijke periode vanwege gezondheidsredenen. Als zeilers weten we van de kracht van schietgebedjes. Als er een dat nodig heeft dan is het Henk. We wensen hem van hier het allerbeste toe.

En voor ons allen een goede zomer toegewenst!

mede namens Ariella, Maarten

 

Redactie CTC Magazine Ariëlla Bijl, 036 – 538 42 25 Weteringkade 6, 1358AH Almere, Maarten Bakker, 06 – 53 70 52 41 | Kopij is altijd welkom! | Uitgave nummer 276 – juli 2022 | Verschijnt viermaal per jaar | Het copyright van de inhoud van het CTC-Nieuws blijft bij de CTC. Met bronvermelding is, na verkregen toestemming van de schrijver van een artikel, overname toegestaan. | Secretariaat CTC en ledenadministratie secretaris@ctcnederland.nl | Internationale contacten Nico Boon, 050 – 57 78 505 | Ereleden Nico Boon, Leon Bart, Henk de Velde | Bestuur Voorzitter: Jan-Willem van Crevel, 030 – 23 69 652, voorzitter@ctcnederland.nl Algemeen secretaris: Ellenoor Brenninkmeijer, 06 – 10 91 03 45, secretaris@ctcnederland.nl Penningmeesters: Roos Cox, 06 – 20 05 29 11 en Fetske de Glee, 023 – 54 72 595 | Regionale activiteiten Noord: Ronald Mors, 0515 – 53 28 81, regionoord@ctcnederland.nl Midden: Eric Mullink, 06 – 29 51 09 22, regiomidden@ctcnederland.nl Zuid: Paul Hofman, 06 – 53 35 28 09, regiozuid@ctcnederland.nl | Alle contactinformatie vindt u op deze pagina.

© Ariella Bijl voor CTC Nederland