Bericht uit Schotland

Roos Cox en Gary Mulder zijn deze zomer weer naar hun favoriete Schotland vertrokken. Na een paar weken ontvangen we het volgende bericht:

Roos Cox

Bij het verlaten van Orkney, in zo’n naar stuk water met stroom, wind en hoge golven, brak de grootzeilval, en die hadden we nou net vlak voor we vertrokken vervangen om precies dit probleem te vermijden: hoe een nieuwe weer in de mast te krijgen… Op de motor dus maar naar het vasteland, best nog een eind maar we haalden het net op tijd in het allerlaatste licht naar een ankerplekje. Er kwam harde wind aan dus eerst een goede schuilplek opgezocht, Loch Nedd (ja, heet echt zo), alwaar al snel het inductiekookplaatje peigerde. Gelukkig hadden we aan de oostkust een reserve gekocht want daar haperde hij al een beetje en beseften we onze afhankelijkheid van het ding. Na nog geen twee dagen begaf die het ook. Geen grootzeil, geen eten, dat was even een klein dieptepuntje. Een kleintje toch maar hoor, en zelf hadden we niks.
In Lochinver (de wind was intussen weer weg) vonden we een waterkoker en een gaspatroon voor de ook nog als reserve meegenomen kampeerbrander, het was er mooi rustig weer waarin we uiteindelijk de val weer in de mast hebben weten te prutsen en in Stornoway vonden we een ordinaire elektrische kookplaat. Dus weer geheel in business! Het was er ook zo’n mooi weer dat mensen op straat je spontaan aanspraken met lofzangen over a day in paradise!
Dat soort weer duurt hier nooit lang dus de volgende schuilplek was aan de orde en daar was geen internet, zelfs geen radio-ontvangst. Wat naar de ingang van het Loch toe wel een beetje dus voor de dagelijkse weerberichten gingen we in de bijboot onderweg, telefoons hoog in de lucht… Pure slapstick. Maar ook iets om over na te denken: het is belangrijk dat je je fijn voelt, en dat is lastig als je niet van boord kunt en geen contact met de buitenwereld hebt. Onze hang naar remote ankerplekken moeten we in evenwicht houden met welzijn:-) Daarom zijn we overgestoken naar Eigg, een van de Small Isles, waar we al eerder waren (Gary heeft er in CTC-Nieuws 256 een stukje over geschreven) en hier is het prima, mooi beschut voor westelijke winden. De helft van de tijd liggen we droog dus kunnen we gewoon van boord stappen, prachtig uitzicht, winkeltje op loopafstand (mits geen water). En internet 🙂 Een beetje maar, maar een beetje is voldoende!