50 Mijl Doublehanded

Vier multihulls waren er in een veld van totaal negentig deelnemers aan de jaarlijkse 50 Mijl Doublehanded. Shorthanded zou een betere term zijn want er varen er ook veel solo op 30 april vanuit Lelystad-Haven. Jan-Willem doet verslag vanaf de Fuchur.

Tekst en foto’s: Jan-Willem van Crevel

 

De avond ervoor gezelligheid en voorbereiding aan boord van al die schepen. Shorthanded varen betekent voor de monohulls meer contact tussen bemanningen, want er is hooguit één ander aan boord van je eigen schip. De topgroep doublehanded vaart zeer professioneel en kent elkaar van alle wedstrijden in binnen- en buitenland. Het is altijd indrukwekkend hoe ze hun grote schepen met joekels van spinnakers weten te bedwingen.

De multihulls vormen een buitenbeentje maar worden door de organisatie enthousiast ontvangen. Na een vroeg palaver, om 7:00 uur, voor de aankondiging van de baan, mogen we als laatste groep starten. Het is een grotendeels upwind-downwindbaan op het Markermeer, met name in de lijn Marken Enkhuizen. Het eerste stuk banen we ons een weg door de langzamere klasses, opkruisend. Gelukkig varen we meestal snel langs waardoor we niet al te lang vuile wind leveren. De wind is zo’n tien knopen en draait veelvuldig waardoor het in het kruisrak ook tussen de multihulls spannend is, je moet heel goed je slagen kiezen, of gokken zo je wilt. In het eerste ruime rak zitten we tussen de grote, snelle boten die als eerste gestart zijn. Langzaam halen we ook die in.

Zo varen we afwisselend op- en afkruisend, de drie snelste multihulls elkaar steeds goed in de gaten houdend. Bij de anderen blijven of eigen weg kiezen, dat is steeds de afweging. De wind zwakt een paar keer sterk af en blijft draaien. We varen over het ene boord soms dezelfde koers als eerder over het andere boord. Boeiend.

Vanwege de zwakke wind worden we na ruim zes uur varen afgekort bij een boei tussen Hoorn en Enkhuizen. Inmiddels hebben we nog maar één monohull voor ons, die zover voor ons gestart was dat we, Playstation, Thriller en Fuchur, de kortst gezeilde tijd hebben van het hele veld. Niet slecht upwind-downwind in licht weer tegen schepen als J120, J122 en een Corby 36.

Einde van een tijdperk

Klaas Parrel was voortijdig gestopt. Hij moest op tijd terug in de haven zijn want zijn kleinkinderen stonden daar op de kade om hem te verwelkomen. Deze wedstrijd was zijn afsluiting van een schier eindeloze, zeer indrukwekkende wedstrijdzeilloopbaan in multihulls. Ik koester veel mooie en dierbare herinneringen aan 25 jaar wedstrijdzeilen tegen en met Klaas. Altijd zeer bescheiden en super sportief en meestal voor ons. Wat kan hij multihulls hard laten gaan en wat heeft hij veel prijzen verzameld in al die jaren. Einde van een tijdperk.

pos zeilnr bootnaam boottype finishtijd gezeild berekend TCF-TX
2 NED 333 FUCHUR Farrier F-33R 15:10:46 06:15:46 05:05:30 0,813
3 NED 122 THRILLER Farrier F-32 15:13:41 06:18:41 05:26:27 0,8621
2 NED 1104 PLAYSTATION III Corsair F31R 15:22:15 06:27:15 05:28:11 0,8475
3 NED 573 WAWARU Sommersault 26 DNF     0,6849
De volledige uitslag staat op 50mijl.nl.