Reparatie van het achterplatform

Voor een perfectionist is het leven niet makkelijk. En soms gaat er wat mis, dan moet je aan het werk.

Marijke de Boer-Boon

Catamaran Tortuga had een mooi achterplatform met een achterste beam gemaakt van een oude mast van de Trojka van Niels Tempel. De gaten van de stagen en vallen had Ronald dichtgemaakt met epoxy. Na tien jaar kwamen er steeds meer blazen in de verf op die beam. Corrosie van het aluminium. Regelmatig krabde Ronald het open en behandelde hij de plekken met nieuwe verf.

Vorig jaar vertrokken we ’s ochtends vroeg uit de marina van Roscoff, Bretagne. We moesten een stukje achteruit om te keren. Ronald was nog niet goed wakker en keek niet achterom. Opeens, boem, ik werd bijna gelanceerd van het voordek. We botsten tegen een van de enorme palen waaraan de drijvende steigers vastzitten. Een flinke deuk in de achterste beam. Gelukkig waren de platforms niet beschadigd en konden we er nog prima mee varen.

Nu we dit jaar toch de hele zomer op de wal blijven liggen…

Het begon Ronald te storen: een verzwakte beam. Met vereende krachten kregen we het platform los van de boot. Het is vijf meter breed, 1,60 meter lang en weegt 65 kg. Verticaal op een trailertje krijgen we het naar huis.

 

Eenmaal thuis wordt eerst een opstelling gemaakt zodat de maat gehandhaafd blijft. Daarna gaat de zaag in de mast. De corrosie aan de binnenkant valt erg mee, wat sterkte betreft was reparatie niet nodig. Maar het is een leuke klus.

Eerst overwegen we een koolstof beam, maar Simon Rhebergen vertelt dat koolstof nogal kwetsbaar is. We hebben al 45 jaar een holle houten spriet liggen, die was eigenlijk van een Wharram Tangaroa en is nooit gebruikt. Die komt nu van pas. Helaas wordt het platform er niet lichter van. Het is heel wat passen en meten en nadenken over de constructie. Het wordt nu een demontabel platform. De ophanging van de netten wordt met pvc buis met daarin een staaf glasvezel, zoals ook langs de rompen.

Op het moment van schrijven is het nog niet klaar. Het werk is te volgen op onze blog catamarantortuga.blogspot.com en er komt nog wel een tweede film op YouTube.

 

Van de redactie:

De tweede film staat inmiddels op YouTube. En hieronder: