Pilot voor Semarang

Als je nou toch nog ergens heen wilt varen

Hoe wordt een vliegreis naar Java interessant voor zeilers? Bram van Leeuwen maakte een persoonlijke pilot voor de marina in Semarang. Voor de volgende keer.

Bram van Leeuwen

 

Wij moesten het huwelijk van een goede vriend helpen vieren. Daarvoor gingen wij eind februari naar Solo op Java, vlak bij Yogyakarta. Bij de planning van dit huwelijk werd er geen rekening mee gehouden dat zo’n zeiltocht toch een paar maanden kost. We moesten dus vliegen. Het huwelijk werd omlijst met drie uitgebreide feesten; bij het kleinste feest werden er maar tweehonderd personen uitgenodigd…

Bram en Doddy bij de Prambanan
We werden ook meegenomen naar de interessante plekken, zoals de Prambanan, een Hindoe tempel waar wij voor staan alsof we dat zelf gerecreëerd hebben.

We hebben ook een batikmuseum bezocht en daar hebben we helaas geen plaatje van.

Theeplantage
Hier zaten we met het jonggetrouwde echtpaar thee te drinken met uitzicht op de theeplantage hoog op een berghelling.
Doddy en Eva, krissen van Java
Op dit scherm kan je bekijken op welke plek op Java met welke bijpassende kris om het leven gebracht kan worden. Doddy en Eva, onze gastvrouw, zoeken alvast een geschikte uit.
Markt
De moeite waard is ook een enorme markt waar je werkelijk alles op voedingsgebied kan kopen of ter plekke consumeren.
Weverij
Voor ons was ook de weverij van onze vrienden erg leuk om te zien.

Toen we daar waren in februari-maart was het nog de natte moesson. Dan kunnen de garens niet geverfd en vooral gedroogd worden. Daarom staan de weefgetouwen opgetast zoal onze boten in het winterseizoen op de wal staan. Zoals je begrijpt gaan zij daar binnenkort de Europese markt mee veroveren. Je kunt er een ideale housecoat (m/v) mee maken om op een warme zomerdag te loungen in de kuip.

Als wij op een niet-bootreis gaan willen we uiteindelijk toch nagaan hoe je er met de boot kan komen. Dus op zoek naar de dichtstbijzijnde haven! En dat was in Semarang, een behoorlijk grote plaats aan de noordkust van Java. Er is een industriehaven, iets kleiner dan Rotterdam maar met veel activiteit, ook met containers. Maar we vonden ook de lokale jachthaven, iets ten westen van de industriehaven. Zodoende kunnen we soort pilot maken voor CTC-leden die Semarang in de nabije toekomst gaan aandoen.

Het is een inham in de kustlijn. Aan de oostzijde van de inham loopt een steiger waar lokale schepen zijn afgemeerd. Aan de landzijde vind je tientallen eettentjes. Voor de overige voorzieningen ben je aangewezen op wat je aan boord hebt.

Aan de westzijde lagen enkele bezoekende jachten voor anker; wij hebben geen leven aan boord gezien. En waarachtig ook een cat, echter zonder mast.

Warongs aan de oostzijde
De steiger aan de oostzijde, met gezellige druk bezochte warongs.
Schepen aan de westzijde
Met de schepen voor anker aan de westzijde.

Waar de steiger aan de oostzijde ophoudt, buigt de kust naar het oosten af en vormt de noordkust van dit gebied.

Prullenbak van plastic flesjes
Hier hebben ze een prullenbak gemaakt van plastic flesje in de vorm van een vis met z’n bek wagenwijd open. Geestig!
Steiger
Aan het eind van de steiger is nog een T-steiger vastgemaakt.
Twee ankers
En als voorbeeld van handig gebruik van materialen: twee ankers op het voordek van dat witte schip.

Zo te zien, de voorzieningen hier zijn goed! Heerlijk eten en drinken en creativiteit in botenbouw in overvloed! Ik heb een vissersprauw met buitenboordmotor zien varen, dus de diepte zal toch wel een halve meter zijn of meer.

We denken jullie met deze pilot relevante informatie verschaft te hebben. Daarom: goede vaart en stuur ons een berichtje (met flessenpost?)