Rhebergen

Als je wil zien wat er zoals is op multihullgebied, is een bezoekje aan de werf van Rhebergen in Amsterdam interessant, zeker in het voorjaar, als er nog veel boten liggen.

tekst en foto’s: Marijke de Boer-Boon

De werf is naast het voormalige NDSM-gebouw. Lange tijd was dit een gezellig rommeltje met allerlei kunstenaars. De gemeente heeft het nu allemaal opgeknapt: graffiti weg, schuurtjes weg etc. Rhebergen moest daardoor ook het een en ander veranderen. Er is een nieuwe loods gebouwd met kantoor, ook is er een nieuwe kade. Helaas is het water daar maar 10 cm diep, dus aanleggen kan daar niet.

Ook een nieuwigheid waar de werf geen plezier van heeft, is een brug over het kanaal. Die moet je bellen en dan een code intoetsen op je telefoon. Als je het kunt horen in de herrie van je buitenboordmotor, gaat het prima, maar het is een drempel. Simon krijgt een stuk minder passanten.

Maar het is een prachtige werf met een loods waarin je binnen kunt werken aan een grote multihull of op het buitenterrein dat helemaal vol boten ligt. Kleinere boten kunnen binnen of buiten gestapeld worden in drie verdiepingen. De sfeer is behulpzaam, er lopen altijd wel wat deskundigen rond die advies kunnen geven.

Wij zijn er geweest om de boot van Maarten te bekijken, zelfs nog even te helpen met de motoren. Ondertussen kwamen anderen adviezen vragen over gebroken zwaarden etc., echt een CTC-sfeer.

© Ariella Bijl voor CTC Nederland