Hui Wharram 2018

Een drukke zomer voor Marijke en Ronald. Direct na het jubileum in Hellevoetsluis was er in Cornwall een Wharram-bijeenkomst. Daar konden ze met hun verbouwde, twaalf meter lange Narai natuurlijk niet ontbreken.

Marijke de Boer-Boon

Wharram boten, bestaan die nog? Vroeg een zeilvriend ons laatst.
Als je tijdens het CTC-jubileum in Hellevoetsluis keek, zou je denken van niet, maar wij voeren door naar de Hui Wharram in Cornwall. Er kwamen mensen uit de hele wereld op af, de verste uit Nieuw-Zeeland, maar ook uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Cyprus. De meesten hebben op de Gaia meegevaren in Griekenland, daar dragen de Wharrams hun filosofie uit. De boten varieerden van oude boten zoals onze 45 jaar oude Narai en een Pahi 42 van 40 jaar oud, tot de vorig jaar gelanceerde Mana.

De aankomst

De tocht naar Cornwall was nog behoorlijk doorzetten, het was mooi weer, maar dat betekent weinig wind en ’s middags zeewind. Die komt langs de zuidkust van Engeland uit het zuidwesten, dus tegen. In Fowey kwamen we al een Tiki 30 tegen, die was net overgezeild van Jersey! Wij kwamen als eerste boot aan in Devoran, maar wij kwamen dan ook het verst. Kort daarna kwam de Pahi 42, die kwam van Londen. De eigenaar had de boot pas drie maanden. Hij had al die tijd keihard gewerkt om de boot schoon en zeilklaar te krijgen. Ook de Tiki 30 uit Jersey lag al spoedig langs de kade in Devoran, die alleen met springtij bereikbaar is. Hanneke haalde hun nieuwste boot de Mana van de mooring naar de kade.

De boten

De Mana van 27 voet heeft een nieuwe look. De balken zijn verzonken en met sjorbanden vastgezet, zodat de boot snel te monteren is. De boot is ook lichter van gewicht zodat je met z’n tweeën een romp kunt tillen. De kajuitjes zijn gestroomlijnd en ruim van binnen. De boot wordt als bouwpakket verkocht.
Spoedig kwamen er meer Tiki’s, nog een van 30 voet en twee van 21 voet. Een daarvan was net gekocht op de trailer. De eigenaar had de boot nog nooit gemonteerd. Hij bracht zijn vrouw, twee jonge zoons en de boot op de trailer vanuit Noord-Cornwall naar de Hui. Zelf moest hij nog werken. Gelukkig waren er veel behulpzame mannen om de boot in elkaar te zetten en zeilles te geven. De eigenaar kwam pas zondag.
Er waren ook nog twee etnische boten: de Tahiti Wayfarer die in bezit is van de Wharrams en de Amatasi die net verkocht is aan iemand uit Falmouth. De kleinste boot was een Hitia 14, die kwam op het dak van een auto uit Liverpool.

De Hui

Helaas was er tijdens de Hui storm en regen. We maakten geen toertocht maar de kleine boten konden met hoogwater op de Restronguet Creek varen. Daar is het beschut. Dankzij de geringe diepgang van de catamarans konden ze de hele breedte van de rivier gebruiken.

De afterparty

Pas dinsdag klaarde het weer op. Een viertal boten voer toen de zee op naar Helfordriver, een prachtige zeiltocht. Met vier boten aan één anker werd het nog heel gezellig lunchen. De Mana en de Tiki 21 voeren terug naar Devoran, de Tiki 30 voer naar een baaitje met een pub en wij bleven nog een nachtje liggen.

Wharrams in Nederland?

Wie denkt dat er geen Wharram boten meer zijn in Nederland: in Lunegat, Dokkumer Nieuwe Zijlen, liggen nu drie grote Wharram cats, twee Narai’s en een Pahi.

© Ariella Bijl voor CTC Nederland