Redactioneel

Kerstnummer, een digitaal feest

Als het goed is zit u nu aan uw schermpje gekluisterd om de allereerste digitale versie van het CTC magazine te verkennen. Het is even zoeken naar de vertrouwde structuur en opmaak maar het is écht een andere wereld. Navigeren door het blad gaat via het menu bovenin, of door van artikel naar artikel te gaan met de pijltjes onderaan de pagina. De site is het mooist op breedbeeld op de laptop of desktop pc, maar ook op tablet/iPad (met staand scherm) is het goed te lezen. Door op foto’s te klikken komen (soms) bijschriften tevoorschijn, door links/rechts op of onder foto’s te klikken komen de volgende foto’s in beeld. Het is even experimenteren… We willen zo ervaring opdoen met de digitale verspreiding van informatie over multihulls en de site als kennisplatform. Dus als u de link wilt delen met zeilvrienden? Gewoon doen!

Het is trouwens een geweldige editie: extra dik, in gedrukte vorm minstens 44 pagina’s, ‘hier op het web’ is dat natuurlijk geen enkel probleem. Het betekent juist dat we erg veel ruimte hebben voor foto’s en filmpjes, dat is écht een meerwaarde van online. Dat is bijvoorbeeld goed te zien in de bijzonder geestrijk geschreven rapportage van Jan van der Veen over de start van de Route du Rhum in Saint Malo. Neem vooral de tijd voor het bekijken van de prachtige foto’s van Jan van de deelnemende schepen aan deze editie van de RdR. Wat je daar ziet is het neusje van de zalm: de nieuwe Outremers, de TS5’s, de grote trimarans van de Ultime Classe, de ‘gouden ouden’ als de Port de Fecamp en de Happy van Loïck Peyron. Ze zijn er allemaal en het artikel is genieten! Vooral op groot scherm en breedbeeld.

Dat geldt ook voor het indrukwekkende overzicht van de avonturen van onze vertrekkers. Heel veel heerlijke foto’s en mooie verhalen van ontdekkingsreizen over de Stille Zuidzee, het noorden van de Grote Oceaan en de Mediterranée. Een tot de verbeelding sprekende productie van Trijnie Dijkhuis.

Ook Jan Willem van Crevel pakt uit met twee artikelen. Een fijn verslag van het 30-jarig jubileum-evenement van Dazcat, de illustere werf Multimarine in Cornwall. Een unieke gelegenheid om een verzameling van de mooiste schepen ter wereld bij elkaar te zien in de baai van Plymouth. Het wedstrijdverslag van het Rondje IJsselmeer is eveneens van zijn hand. Bekijk vooral het filmpje van de Thriller vanaf de Fughur. Heerlijk snel zeilen. Multihullmeetings bleken overigens populair in 2018. Behalve de Dazcatmeeting en ons eigen jubileum in Hellevoetsluis was er een bijzonder treffen van Wharramschepen in Devoran. Lees het mooie artikel met filmpjes en foto’s van Marijke de Boer-Boon. En tot slot een leuk verslag van een Prout meeting in Cowes van Rita van den Broeck.

Verder inspirerende bijdragen! Over bouwen: het verhaal van de 80-jarige Eef de Held en de bouw van zijn mooie negen meter lange trimaran in composiet. Over reizen: van Klaas Parel het verhaal van de Apatiki, een 46 ft Wharram in Brakkeput (Curaçao). Over veiligheid: een waardevolle reflectie van Paul Hofman over de onzinkbaarheid van multihulls. Zijn uiteenzetting geeft stof tot nadenken! In de rubriek ‘Bespiegeling’ een nostalgische terugblik van Maarten Wiersma op de rol van zijn vader in zijn zeilende leven. De historische terugblik van Nico Boon op zijn eerste zeilboot en de solo-zeiltocht van zijn dochter Lilian is van dezelfde aard maar dan vanuit het perspectief van de vader.

Kortom, dit nummer is genieten. Onze dank gaat uit naar alle schrijvers en zij die een bijdrage leverden aan dit speciale kerstnummer. Maar in het bijzonder willen we Ariella Bijl bedanken. Zij heeft vier weken aan één stuk gewerkt aan het creëren van deze magazinesite. Een enorme inzet en prestatie! Wij zijn blij met dit prachtige kerstnummer. Fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toegewenst en alvast een heel mooi zeilseizoen in 2019!

Maarten Bakker

Redactie CTC Magazine Ariëlla Bijl, 036 – 538 42 25 Weteringkade 6, 1358AH Almere Maarten Bakker, 06 – 53 70 52 41 Kopij is altijd welkom! Uitgave nummer 262 – december 2018 Verschijnt viermaal per jaar Het copyright van de inhoud van het CTC-Nieuws blijft bij de CTC. Met bronvermelding is, na verkregen toestemming van de schrijver van een artikel, overname toegestaan. Secretariaat CTC en ledenadministratie Wooldseweg 15, 7101 HT Winterswijk Eric van der Zeyst, 06 – 52 31 02 43 Internationale contacten Nico Boon, 050 – 57 78 505 Ereleden Nico Boon, Jos Basie, Leon Bart, Henk de Velde Bestuur Voorzitter: Jaap de Boer, 0346 – 28 67 53 Algemeen secretaris: Eric van der Zeyst, 06 – 52 31 02 43 Penningmeesters: Roos Cox, 0243 – 22 62 46 en Fetske de Glee, 023 – 54 72 595 Regionale activiteiten Noord: Ronald Mors, 0515 – 53 28 81 Midden: vacature Zuid: Paul Hofman, 0186 – 65 20 67 Alle contactinformatie vindt u op deze pagina.

© Ariella Bijl voor CTC Nederland